Foto KAJIAN PERSEPSI KEPARAHAN TERTULAR HIV/AIDS MEMPENGARUHI TINDAKAN PERAWAT DALAM PELAKSANAAN UNIVERSAL PRECAUTION

Sel, 26 April 2016

(Assesment Perception Severity of infected HIV/AIDS affect Measures Nurses in Implementation Universal Precaution)

Oleh/By : Nana Noviana*)

*) Tenaga Peneliti Balitbangda Provinsi Kalimantan Selatan,

Jl. Jenderal Sudirman No. 14 Banjarmasin 70114 Tel./Fax. (0511) 3352982 e-mail : gadyschin99@yahoo.com

Diterima 8 Mei 2013,  disetujui 17 Mei 2013

ABSTRACT

The phenomenon of the increase and spread of HIV / AIDS in South Kalimantan concern in the prevention and treatment efforts. Prevention efforts are also directed at behavioral changes, such as changes in perceptions of health personnel in providing nursing actions in the implementation of Universal Precaution for prevention of HIV / AIDS. The purpose of this study is to analyze factors that influence the actions of nurses in the implementation of Universal Precaution for prevention of HIV / AIDS in the inpatient unit RSU.Dr.HMAnsari Saleh Banjarmasin in 2012. This study is the cross sectional approach. Study used a questionnaire instrument. Number of samples 107 with bivariate analysis using chi square test and multivariate statistics using logistic regression. The results showed that most respondents educated D3 Nursing (72.0%), years of service ≥ 5 years (63.6%), moderate knowledge (47.7%). Most respondents have unfavorable action (55.1%), while the perception of vulnerability, perceived severity, cues to action, perceived barriers, perceived benefits are all good. There is a relationship between knowledge, perception of susceptibility, perceived severity, perceived benefits and perceived barriers. There is no relationship between education, years of service and cues to action. The most dominant variable influencing the actions of nurses in the implementation of Universal Precaution for prevention of HIV / AIDS is perceived perception of severity (p value = 0.001), perception of the perceived benefits (p value = 0.005), the perception of the perceived barriers (p value = 0.049), and knowledge (p value = 0.040).

Keywords: action, Nurse, Universal Precaution, HIV / AIDS.

ABSTRAK

Fenomena peningkatan dan penyebaran kasus HIV/AIDS di Kalimantan Selatan menjadi perhatian dalam upaya pencegahan dan penanganannya. Upaya pencegahan juga diarahkan pada perubahan prilaku, diantaranya adalah perubahan persepsi dari tenaga kesehatan dalam memberikan tindakan perawat dalam pelaksanaan Universal Precaution untuk pencegahan HIV/AIDS. Tujuan penelitian ini adalah menganalisa faktor yang berpengaruh terhadap tindakan perawat dalam pelaksanaan Universal Precaution untuk pencegahan HIV/AIDS di ruang rawat inap RSU.Dr.H.M.Ansari Saleh Banjarmasin tahun 2012. Penelitian ini adalah penelitian dengan pendekatan crossectional. Instrumen penelitian menggunakan kuesioner. Jumlah sampel 107 dengan Analisis bivariat menggunakan uji statistik chi square dan multivariate dengan menggunakan uji regresi logistik. Hasil penelitian menunjukkan bahwa sebagian besar responden berpendidikan D3 Keperawatan (72,0%), masa kerja ≥ 5 tahun (63,6%), Pengetahuan sedang (47,7%). Sebagian besar responden mempunyai tindakan yang kurang baik (55,1%) sedangkan  persepsi kerentanan, persepsi keparahan, cues to action, persepsi hambatan, persepsi manfaat semuanya baik. Ada hubungan antara pengetahuan, persepsi kerentanan, persepsi keparahan, persepsi manfaat dan persepsi hambatan. Tidak ada hubungan antara pendidikan, masa kerja dan cues to action. Variabel yang paling dominan mempengaruhi tindakan perawat dalam pelaksanaan Universal Precaution untuk pencegahan HIV/AIDS adalah persepsi keparahan yang dirasa (p value = 0,001 ), persepsi manfaat yang dirasa (p value= 0,005), persepsi hambatan yang dirasa ( p value = 0,049), dan pengetahuan ( p value = 0,040).

Kata Kunci : Tindakan, Perawat ,Universal Precaution, HIV/AIDS.