Foto EVALUASI STANDAR PELAYANAN MINIMUM (SPM) PENDIDIKAN DASAR DI KABUPATEN HULU SUNGAI SELATAN PROVINSI KALIMANTAN SELATAN

Sel, 26 April 2016

(Minimum Service Standart Evaluation Basic Education in Hulu Sungai Selatan Distric South Kalimantan)

Oleh/By:

1. Arief Anwar *), Said*)

*) Peneliti Balitbangda Provinsi Kalimantan Selatan

Jl. Jenderal Sudirman No.14 Banjarmasin 70114 Tel./Fax. (0511) 3352982 e-mail: arief-bjm2005@yahoo.co.id, said_hoekom@yahoo.com

Diterima 21 Mei 2013,  disetujui 30 Mei 2013

ABSTRACT

Purpose of this review is for evaluate objectives have been achieved SPM basic education in accordance with Permendiknas No. 15, The Year 2010 particularly in SD and SMP Negeri in distric of Hulu Sungai Selatan, so that later from the results of this evaluation can be be followed up with various programs of activities for pursue the achievement of SPM referred to. This study is expected to be the basis for policy decisions for local government in terms of service improvement in education. The data used in this study is primary data and secondary data. Primary data obtained by field observations, questionnaires and Focus Group Discussion. While the secondary data obtained from the literature and data from the Department of Education to obtain supporting data / information required. Information obtained from the data; Principals, Supervisors / Supervisors School, Head of District Education Office, and the study of documents. Data analysis using descriptive-qualitative analysis, by comparing the facts and events (in this case the conditions and the implementation of basic education (elementary school and junior high school by the district and by the education unit at the district / city) with the established standards (ie Standards Minimum / SPM Basic Education). Results of this study demonstrate achievement of SPM for elementary school the fulfillment average stands at 66%. In other words, in general the fulfillment of SPM in public primary schools in the district of Hulu Sungai Selatan can be said is less successful. While SPM achievement for SMP the fulfillment average stands at 54%. In other words, in general the fulfillment of SPM in Secondary Schools in the district of HSS can be said still does not work. The Elementary School for SPM indicators that need attention, among others, in which case the availability of props IPA; qualification of teachers, the availability and adequacy of textbooks that have been set by the government; availability of enrichment books and reference books, and the amount of teacher workload. While for some indicators SPM Junior High School that need attention such as in the case; availability of laboratory science and ingredients; availability of space teachers, staff and principals as well as the ingredients; availability and adequacy of teachers, the number of face-to-face; availability of distance education units with affordable; supervision and coaching; availability and adequacy of textbooks that have been defined for feasibility, and the availability of enrichment books and reference books.

Keywords: SPM Education, Hulu Sungai Selatan, South Kalimantan.

ABSTRAK

Tujuan dari kajian  ini adalah untuk mengevaluasi ketercapaian SPM pendidikan dasar sesuai dengan permendiknas No 15 Tahun 2010 khususnya di SD dan SMP Negeri di Kabupaten Hulu Sungai Selatan, sehingga nantinya dari hasil evaluasi ini dapat ditindak lanjuti dengan berbagai program kegiatan untuk mengejar pencapaian SPM dimaksud. Penelitian ini diharapkan dapat menjadi dasar pengambilan kebijakan bagi pemerintah daerah dalam hal peningkatan pelayanan bidang pendidikan. Data yang dipergunakan dalam kajian ini adalah data primer dan data sekunder. Data primer diperoleh dengan observasi lapangan, kuesioner dan FDG. Sedangkan data sekunder diperoleh dari studi pustaka dan data-data dari Dinas Pendidikan untuk memperoleh data/informasi pendukung yang diperlukan. Informasi data diperoleh  dari;  Kepala Sekolah, Pengawas/Penilik Sekolah, Kepala Dinas Pendidikan Kabupaten, dan studi dokumen. Analisis data menggunakan analisis deskriptif-kualitatif, dengan cara membandingkan suatu fakta dan kejadian (dalam hal ini kondisi dan pelaksanaan pelayanan pendidikan dasar (SD Negeri dan SMP Negeri oleh kabupaten dan oleh satuan pendidikan di kabupaten/kota) dengan standar yang telah ditetapkan (yaitu Standar Pelayanan Minimal/SPM Pendidikan Dasar). Hasil kajian ini menunjukkan ketercapaian SPM untuk SD Negeri rata-rata keterpenuhannya berada pada angka 66%. Dengan kata lain, secara umum keterpenuhan SPM di SD Negeri dalam wilayah kabupaten Hulu Sungai Selatan dapat dikatakan masih kurang berhasil. Sedangkan ketercapaian SPM untuk SMP Negeri rata-rata keterpenuhannya berada pada angka 54%. Dengan kata lain, secara umum keterpenuhan SPM di SMP Negeri dalam wilayah Kabupaten HSS dapat dikatakan masih tidak berhasil. Adapun untuk SD Negeri beberapa indikator SPM yang perlu mendapat perhatian antara lain; dalam hal ketersediaan alat peraga IPA; kualifikasi akademik guru; ketersediaan dan kecukupan buku teks yang sudah ditetapkanpemerintah; ketersediaan buku pengayaan dan buku referensi; dan jumlah beban kerja guru. Sedangkan untuk SMP Negeri beberapa indikator SPM yang perlu mendapat perhatian antara lain dalam hal ; ketersediaan laboratorium IPA dan sarananya; ketersediaan ruang guru, staf dan kepala sekolah serta sarananya; ketersediaan dan kecukupan guru; jumlah tatap muka; ketersediaan satuan pendidikan dengan jarak yang terjangkau; supervisi dan pembinaan; ketersediaan dan kecukupan buku teks yang sudah ditetapkan kelayakannya; dan ketersediaan buku pengayaan dan buku referensi.

Kata kunci: SPM Pendidikan, Hulu Sungai Selatan, Kalimantan Selatan.